top

Dolma’s

Groenten anders serveren? Probeer dan deze overheerlijke dolma’s! Er zijn vele soorten groenten die zich goed lenen om te vullen, zoals koolsoorten (Chinese kool, spitskool), aubergine, courgette, tomaat en paprika. Dit gerecht is verrassend lekker en passend in een koolhydraatarme eetstijl!

Ingrediënten:
Vulling:
-
600 gram gehakt waarvan minimaal de helft rundergehakt
- 1/2 koffie kopje rauwe (volkoren) risotto rijst
- 1 blik gepelde tomaten, gepureerd
- 1½ teentje geperste knoflook
- platte peterselie en koriander, fijngehakt ongeveer 2 handjes
- peper en zout
Groenten:
-
groenten om te vullen, wij zijn voor het recept uitgegaan van Chinese kool (ca. 10 bladeren) en paprika (3 kleine stuks)
Saus:
-
3 eetlepels vloeibare margarine
- 2 eetlepels bloem
- ½ blokje zoutarme kippenbouillon en ½ blokje runderbouillon
- 1 eetlepel (halfvolle kook) room
- gedroogde peterselie (garnering)


Bereidingswijze:
Kneed de gehakt samen met de risotto, gepelde tomaten, knoflook en kruiden goed door elkaar. Voeg naar smaak versgemalen peper en een snufje zout toe. 

Chinese kool: Trek ca. 10 bladen los, spoel deze af, laat ze uitlekken en snijd de harde nerf uit de bladeren.
Paprika’s: Neem 3 kleine paprika’s en snijd het bovenste kapje er netjes af. Neem de zaadlijsten eruit en spoel de paprika’s af. Laat deze goed uitlekken. 

Vullen van de groenten:
Chinese kool: Schep een flinke eetlepel gehaktvulling op een blad en rol dit voorzichtig dicht. Het is ook prima om een half blad extra te gebruiken wanneer het rolletje onvoldoende sluit.
Paprika’s: Schep gehaktvulling in de uitgeholde paprika tot deze bijna vol is. 

De gevulde groenten kunnen goed gekookt worden. Doe dit als volgt: Gevulde groenten in een grote pan naast elkaar op de bodem leggen. Is de bodem vol, dan kan er een laag bovenop gestapeld worden. Daarna water toevoegen totdat de rolletjes vrijwel onder water staan. Rustig aan de kook brengen en 30-45 minuten laten koken.
De gevulde groenten blijven mooier wanneer deze gestoomd worden. Stoom de paprika’s ca. 45 minuten. De koolrolletjes kunnen 15 minuten later aan dezelfde stoompan worden toegevoegd, deze zijn na 30 minuten stomen gaar. Gooi het stoomvocht niet weg; hiervan kan een heerlijke licht-gebonden saus worden gemaakt om op te dienen bij de dolma’s. 

Saus
Wanneer de gevulde groenten gegaard zijn, kunnen deze even apart gezet worden. Bewaar het kook- of stoomvocht. Zijn de dolma’s gekookt, dan kan het kookvocht desgewenst gezeefd worden. Voeg de 2 halve bouillonblokjes toe aan het vocht.
Verhit de vloeibare margarine in een steelpannetje. Voeg de bloem toe en laat al roerend verwarmen (niet te heet, anders verbrandt de bloem). Voeg een scheut bouillon (gemaakt van het kook- of stoomvocht) toe en roer tot een gladde massa. Voeg scheut voor scheut bouillon toe, net zolang totdat er een lichtgebonden saus is ontstaan. Voeg tenslotte een scheutje (halfvolle kook) room toe. 

Dien de gevulde groenten op in een schaal. Giet hierover de lichtgebonden saus. Sprenkel er wat gedroogde peterselie overheen.
Heerlijk met zelfgemaakte tatziki. De gevulde groenten kunnen als voorgerecht of als bijgerecht worden gegeten. Hierbij kan (koolhydraatarm) brood, zilvervliesrijst maar ook enkele een salade worden geserveerd. Eet smakelijk!

   

Laatste nieuws

Donderdag 20 juni gesloten

Wegens scholing is de praktijk op donderdag 20 juni de gehele dag gesloten.

Lees meer »

Vakantieperiode

Vanaf 25 december'23 tot 8 januari'24 is de praktijk gesloten.

Lees meer »

Jolande gaat de praktijk verlaten

Per 1 januari 2024 zal collega Jolande Schouten de praktijk verlaten.

Lees meer »

Facebook

bottom